Denizli Haber
›
Pamukkale Üniversitesi Haberleri
›
PAÜ’de ‘Küçük Bilim İnsanları YetiÅŸiyor’ (KÜBİY) Projesi GerçekleÅŸtirildi
Türkiye’de ilk kez gerçekleÅŸtirilen ve TÜBİTAK’ın bilimin yaygınlaÅŸtırılmasını amaçlayan 4004 DoÄŸa EÄŸitimi ve Bilim Okulları Projelerinden Denizli İlinde desteÄŸe layık görülen dört Proje çalışmasından biri olan: Küçük Bilim İnsanları YetiÅŸiyor (KÜBİY) Projesi; Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Denizli İl Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü ve Cafer Sadık AbalıoÄŸlu EÄŸitim ve Kültür Vakfı iÅŸbirliÄŸi ile gerçekleÅŸtirildi.
Pamukkale Üniversitesi EÄŸitim Fakültesi Sosyal Bilgiler EÄŸitimi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman İnan’ın yürütücülüÄŸünde TÜBİTAK 4004 projeleri kapsamında destek alan, hedef kitlesini 7. sınıf öÄŸrencileri oluÅŸturan ‘Küçük Bilim İnsanları YetiÅŸiyor’ (KÜBİY) Projesine dâhil olan öÄŸrenciler, Denizli Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸünün dezavantajlı okul olarak tespit ettiÄŸi devlet okullarından seçildi.
“Bilime YöneliÅŸ ve Kariyer Farkındalığı Programı” alt baÅŸlığında, altı gün süren projeye Denizli Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸünün dezavantajlı okullar olarak belirlediÄŸi devlet okullarından seçilen öÄŸrenciler katıldı. Proje kapsamında gerçekleÅŸtirilen eÄŸitimler ile öÄŸrencilerin erken yaÅŸta bilime yönelmeleri ve bunu yaparken hangi bilim alanlarında kariyer geliÅŸtirebileceklerini fark etmeleri saÄŸlandı.
TÜBİTAK 4004 Küçük Bilim İnsanları YetiÅŸiyor Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Süleyman İnan Proje ile elde edilmek istenen hedeflere dair yaptığı açıklamada ÅŸunları aktardı: “KÜBİY Projesi ile bilimi yalnızca; fen, tıp, mühendislik alanlarıyla sınırlamayıp sosyal beÅŸeri bilimleri, sanatı da dâhil ederek bütüncül bakmaya yönelmeyi hedefledik. 2015 yılından beri her yıl gerçekleÅŸtirilen KÜBİY Projesinin ilk somut yararı: ailelerin çocuklarıyla ilgili kariyer yönelimlerinde özellikle çocuklarının, bilimin hangi dalına yönelebileceÄŸine iliÅŸkin bilgi sahibi olmaları ve daha 7.sınıfta eÄŸilimlerini fark edebilmeleridir. Projenin baÅŸka bir faydası da öÄŸrencinin daha ortaokulda iken hangi liseye (fen-sosyal-spor-meslek-güzel sanatlar lisesine) gidebileceÄŸi konusunda fikir vermesidir. Projeye dâhil olan öÄŸrencilere henüz erken yaÅŸta her bir uzmanlık dalının bir bilimi olabileceÄŸini göstermek ve öÄŸrencilerin bilimsel düÅŸünce becerilerini destekleyerek bu yönde tespit edilen yeteneklerin, yönlendirilmesini saÄŸlamak programın temel noktasını oluÅŸturuyor.”
Proje etkinliÄŸinin son gününde ise yapılan geniÅŸ deÄŸerlendirme toplantısında, her öÄŸrencinin bilime yönelim ve kariyer geliÅŸimi ile ilgili bireysel profili çıkartıldığı bilgisini veren Prof. Dr. İnan, programın sonunda programa uygun psikolojik gözlem ve deÄŸerlendirmelerle hem çocuk hem de aileler için raporlar hazırlandığını belirtti.
Pamukkale Üniversitesi EÄŸitim Fakültesi Sosyal Bilgiler EÄŸitimi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman İnan’ın yürütücülüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen projede: Doç. Dr. Fatma Ekici, Ramazan Yılmaz, Meriç Dönmez uzman olarak görev üstlenirken, Doç. Dr. Feryal Beykal Orhun, Dr. ÖÄŸr. Üyesi Gülten Yıldırım, ÖÄŸr. Gör. Havva Ergür, ÖÄŸr. Gör. Eylem Çelik, Prof. Dr. Celal ÅžimÅŸek, ÖÄŸr. Ahmet Öztabak eÄŸitmen olarak ve Kudret Aykırı, Melek Öztürk, Merve Kocagül, Ceren Tekin Karagöz, Merve Eker, Serkan Aytekin ise rehber araÅŸtırma görevlisi olarak proje ekibinde yer aldı. Dr. Yasmin Karaca ise hekim olarak projeye dâhil oldu.
Yorum Gönder (üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)